Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu w ciągu dnia, przygotowując potrawy. Często zapominamy jednak o prostych udogodnieniach, które w znaczący sposób zwiększą komfort jej użytkowania i ułatwią codzienne czynności. Odpowiednie rozplanowanie kuchni spowoduje, iż gotowanie stanie się przyjemniejsze. Warto rozejrzeć się po różnych stronach internetowych, gdzie można znaleźć mnóstwo gotowych projektów i wykorzystać niektóre pomysły do stworzenia własnej aranżacji. Jakie cechy powinna spełniać praktyczna kuchnia?
- Dopasowanie zabudowy do wielkości pomieszczenia
- Właściwy dobór urządzeń
- Odpowiednia ergonomia
Dopasowanie zabudowy do wielkości pomieszczenia
Odpowiednie rozmieszczenie najważniejszych elementów, takich jak lodówka, zlewozmywak i kuchenka, stanowić będzie klucz do sukcesu. Najlepiej, gdyby udało się umieścić wszystkie trzy urządzenia w wierzchołkach trójkąta o bokach 120 do 200 centymetrów. Jeśli jednak jesteśmy posiadaczami kuchni o szerokości nie przekraczającej dwóch metrów, lepiej jest wykorzystać zabudowę jednorzędową. Umieszczenie mebli w kształcie litery L na jednej ze ścian sprawdzi się natomiast w pomieszczeniach otwartych z jednej strony, na przykład kuchni połączonej z salonem.
Właściwy dobór urządzeń
Wyposażenie kuchni powinno być dopasowane do potrzeb osób, które będą z niej korzystać. Dużą lodówkę powinniśmy kupić, gdy mamy sporą rodzinę, a także w przypadku, gdy ze względu na brak możliwości zakupy robimy rzadko, w większej ilości. Kuchenkę gazową powinna zastąpić ceramiczna lub indukcyjna – kuchenki elektryczne – Allegro.pl to rozwiązanie znacznie bardziej ekonomiczne i bezpieczniejsze, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Oszczędności przyniesie również wyposażenie kuchni w zmywarkę – nawet te mniejsze, o szerokości 60 cm usprawnią robotę w kuchni, a ze względu na niewielkie rozmiary bez problemu znajdziemy dla niej miejsce.
Odpowiednia ergonomia
Projektując praktyczną kuchnię nie można zapominać o ergonomii. Wysokość, na jakiej znajdują się blaty, powinna współgrać ze wzrostem użytkownika. Oczywiście jeśli użytkownikami będzie większa ilość osób należy wziąć pod uwagę tą, która będzie korzystać z niej jak najczęściej, lub spróbować znaleźć kompromis. Optymalną wysokość ustalić można bardzo łatwo, wystarczy zmierzyć odległość od zgiętego łokcia do podłogi, a otrzymaną wartość zmniejszyć o 15 centymetrów. W miarę możliwości w szafkach dolnych powinniśmy zrezygnować z półek, zastępując je szufladami. Unikniemy w ten sposób niezdrowego pochylania się w poszukiwaniu potrzebnych produktów. Szuflady z amortyzacją oraz w pełni wysuwalne znacznie ułatwią komfort korzystania z kuchni i uprzyjemnią codzienne czynności.