Kawa, herbata, czy gorąca czekolada – do zagotowania wody w celu przygotowania takiego czy innego rodzaju ciepłych napojów niezbędne jest podstawowe urządzenie, czyli…czajnik. Ostatnimi czasy wielką popularność zyskały czajniki elektryczne, które dziś są jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Przy zakupie nowego czajnika należy wziąć pod uwagę kilka istotnych informacji, by móc cieszyć się jego niezawodnością przez kolejne lata.
Podstawowe parametry
Pierwszą kwestią, którą należy rozważyć przed kupnem czajnika elektrycznego jest jego pojemność. Jeśli gospodarstwo domowe jest prowadzone przez jedną osobę, najlepiej kupić taki o pojemności 0.5 l, natomiast, jeśli w domu mieszka kilka osób, praktycznym rozwiązaniem będą czajniki 1.5 oraz 1.7 l. Na rynku dostępne są również większe, 2 litrowe, które świetnie się sprawdzą dla pięcioosobowej rodziny. Kolejnym istotnym elementem, jaki należy wziąć pod uwagę jest moc testowanego urządzenia, gdyż od niej zależy czas, w jakim woda się zagotuje. Czajniki dostępne na rynku można podzielić:
- na niskowatowe (200-1500 W),
- średniowatowe (1500-2000)
- oraz wysokowatowe (powyżej 2000 W).
Powyższy podział często (choć nie zawsze) ma odzwierciedlenie w cenie, a zatem czajniki niskowatowe będą tańsze od tych, które posiadają moc powyżej 2000 W. Grzałka jest kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę. Grzałki spiralne (zwykle posiadają ją tańsze czajniki), są umieszczone w wodzie, która powinna je całkowicie zakrywać. Niestety, przyspiesza to proces osadzania się kamienia. Kolejnym rodzajem są grzałki płytowe, umieszczone w podstawie czajnika, które nie mają kontaktu z wodą. Jest to rozwiązanie nowocześniejsze i niezależne od ilości gotowanej wody.
Materiał i design
Czajniki z niższej półki cenowej są zwykle wykonane z tworzyw sztucznych, a zatem ci którzy na zakup czajnika zamierzają przeznaczyć kwotę 40-70 zł., mogą śmiało sięgnąć po czajnik elektryczny Odelo 1.7 l, bezprzewodowe czajniki takie jak Adler Vibo 1.5 l czy też Botti Trako o pojemności 1l. Szkło jest materiałem, który prezentuje się dużo okazalej. Co więcej, tworzywo tego typu tworzy barierę przed bakteriami i nie wchodzi w żadną interakcję z gotowaną wodą. Na tym nie koniec zalet. Szkło zostało nawet uznane za jeden z najzdrowszych materiałów do przechowywania napojów i żywności, dlatego też szklane czajniki są nieco droższe. Model Round marki Adler czy Electric firmy Maestro świetnie łączą elementy plastikowe ze szklanymi i stanowią świetny wybór dla miłośników ekologii. Mówiąc o ekologicznych rozwiązaniach nie można nie wspomnieć o czajnikach ceramicznych, uznanych za najbardziej sprzyjające zdrowiu i środowisku. Bardzo często mają one formę klasycznego dzbanka, a zatem jest to świetne połączenie nowoczesności z tradycją, czego najlepszym przykładem jest czajnik Optimum Kamień oraz nieco droższy, lecz niezwykle gustowny czajnik Mozaika marki Concept, o pojemności 1.5 l. Kolejnym materiałem przodującym w produkcji czajników jest stal. Jest to tworzywo dość ciężkie, ale także wytrzymałe, które długo utrzymuje wysoką temperaturę. Stalowe czajniki elektryczne często posiadają termoizolację, która zapobiega nadmiernemu nagrzaniu się zewnętrznych ścian urządzenia, a co za tym idzie, także poparzeniom. Od ceny uzależniony jest także rodzaj stali, a więc na rynku można znaleźć czajniki ze stali zwykłej (Adler Light 1.7) nierdzewnej (Optimum Transparent Silver 1.2 l), a nawet szlachetnej (Bugatti Vera Easy 1.7 l). Ten ostatni rodzaj, choć najdroższy, jest jednocześnie najbardziej wytrzymały.
Inne udogodnienia
Poza miernikiem wody oraz lampką kontrolną, które są podstawowymi elementami każdego elektrycznego czajnika, wiele urządzeń tego typu posiada również dodatkowe funkcje. Wśród nich są m.in. regulacja temperatury, pozwalająca podgrzewać wodę w przedziale od 40 do 100 stopni oraz filtr antyosadowy. Najczęściej wykorzystywanymi filtrami są proste siateczki nylonowe, węglowe, a nawet takie wykonane ze stali szlachetnej, chociaż istnieją również czajniki posiadające urządzenie filtrujące umieszczone w jego wnętrzu. Często spotykanym udogodnieniem jest także nienagrzewający się uchwyt, zwykle wykorzystywany w czajnikach ceramicznych. Wiele czajników elektrycznych może być także używanych jako termos, jak np. czajnik bezprzewodowy Grunwerg Vektra Plus 1.5 l. W celu zapoznania się z szerokim asortymentem uniwersalnych czajników elektrycznych, odwiedź sklep.