Wszyscy lub prawie wszyscy pijemy kawę, ale co tak naprawdę wiemy o procesie jej produkcji? Jakie znaczenie ma fakt świeżego wypalania kawy w kontekście jej jakości? Dowiedzcie się na przykładzie Etno Cafe – polskiego producenta świeżo palonej kawy pozyskiwanej od zaprzyjaźnionego plantatora z Etiopii.
Jeśli kawa, to tylko świeżo palona – powie każdy profesjonalny roaster, czyli „wypalacz” kawy. O przewadze kawy wypalanej w rzemieślniczej palarni nad kawą produkowaną taśmowa można się bardzo łatwo przekonać – wystarczy powąchać oba produkty. Aromat świeżo palonej kawy ziarnistej jest nie do podrobienia. Co istotne, świeżość takiego produktu łatwo jest utrzymać nawet przez kilka miesięcy przechowując ją w szczelnym opakowaniu – najlepiej z zamknięciem szynowym.
Polska kawa świeżo palona – Etno Cafe
Jedną z najlepszych polskich firm zajmujących się profesjonalnym paleniem kawy i sprzedażą świeżego produktu jest Etno Cafe z Wrocławia. Pełną ofertę ich kaw ziarnistych znajdziecie na https://agusto.pl/655-kawa. Dewizą Etno Cafe, kraftowej palarni kawy, która rzuciła wyzwanie gigantom, jest powrót do korzeni oraz dbałość o produkt od początku do samego końca procesu. Firma starannie wybiera plantacje na całym świecie, skąd pozyskuje zielone ziarno, które następnie wypala metodą rzemieślniczą w Polsce we własnej palarni. Świeżo wypalona kawa ziarnista jest następnie od razu szczelnie pakowana i rozsyłana do sklepów lub kawiarni. Firma posiada także własną sieć kawiarni w większych miastach Polski, gdzie podaje najwyższej jakości kawę swojej produkcji.
Kawa Yirgacheffe z Etiopii o migdałowej i porzeczkowej nucie
Marka posiada kilka linii świeżo palonych kaw ziarnistych, z których na szczególne zainteresowania zasługuje kawa Yirgacheffe, którą znajdziecie na https://agusto.pl/kawa/8500-8739-kawa-etno-cafe-yirgacheffe.html#/1706-waga_opakowania-1000g. Pochodzi z Etiopii z regionu Chelelektu, a jej nuty smakowe i aromatyczne to czarna porzeczka i migdały. Uprawy kawy Yirgacheffe Etno Cafe znajdują się na wysokości 1750-2200 m n.p.m., a w przypadku upraw kawowych im wyżej tym lepiej! Taka wysokość nad poziomem morza gwarantuje wyrafinowany smak kawy, a cechą wyróżniającą są kwiatowe, owocowe oraz winne nuty w aromacie ziaren.
Wyśmienita kawa sprzedawana jest w ciekawym opakowaniu, które bardzo ładnie prezentuje się na półce i jest dostępne w dwóch wariantach: 250 i 1000g. Strunowe zamknięcie opakowania pozwala przechowywać kawę tak, aby nie traciła swojego aromatu. Po zmieleniu wystarczy zaparzyć kawę Yirgacheffe i delektować się smakiem małej czarnej o poranku i każdej innej porze dnia. Najlepiej smakuje zaparzona w ekspresie kolbowym, automatycznym lub w tradycyjnej kawiarce.
Zakup świeżo palonej kawy ziarnistej w sklepie Agosto.pl sprawni, że będziesz miał swoją własną małą kawiarnię w domowym zaciszu lub w biurze.