Mała palarnia kawy w domowym zaciszu

Wszyscy lub prawie wszyscy pijemy kawę, ale co tak naprawdę wiemy o procesie jej produkcji? Jakie znaczenie ma fakt świeżego wypalania kawy w kontekście jej jakości? Dowiedzcie się na przykładzie Etno Cafe – polskiego producenta świeżo palonej kawy pozyskiwanej od zaprzyjaźnionego plantatora z Etiopii.

Jeśli kawa, to tylko świeżo palona – powie każdy profesjonalny roaster, czyli „wypalacz” kawy. O przewadze kawy wypalanej w rzemieślniczej palarni nad kawą produkowaną taśmowa można się bardzo łatwo przekonać – wystarczy powąchać oba produkty. Aromat świeżo palonej kawy ziarnistej jest nie do podrobienia. Co istotne, świeżość takiego produktu łatwo jest utrzymać nawet przez kilka miesięcy przechowując ją w szczelnym opakowaniu – najlepiej z zamknięciem szynowym.

Polska kawa świeżo palona – Etno Cafe

Jedną z najlepszych polskich firm zajmujących się profesjonalnym paleniem kawy i sprzedażą świeżego produktu jest Etno Cafe z Wrocławia. Pełną ofertę ich kaw ziarnistych znajdziecie na https://agusto.pl/655-kawa. Dewizą Etno Cafe, kraftowej palarni kawy, która rzuciła wyzwanie gigantom, jest powrót do korzeni oraz dbałość o produkt od początku do samego końca procesu. Firma starannie wybiera plantacje na całym świecie, skąd pozyskuje zielone ziarno, które następnie wypala metodą rzemieślniczą w Polsce we własnej palarni. Świeżo wypalona kawa ziarnista jest następnie od razu szczelnie pakowana i rozsyłana do sklepów lub kawiarni. Firma posiada także własną sieć kawiarni w większych miastach Polski, gdzie podaje najwyższej jakości kawę swojej produkcji.

Kawa

Kawa Yirgacheffe z Etiopii o migdałowej i porzeczkowej nucie

Marka posiada kilka linii świeżo palonych kaw ziarnistych, z których na szczególne zainteresowania zasługuje kawa Yirgacheffe, którą znajdziecie na https://agusto.pl/kawa/8500-8739-kawa-etno-cafe-yirgacheffe.html#/1706-waga_opakowania-1000g. Pochodzi z Etiopii z regionu Chelelektu, a jej nuty smakowe i aromatyczne to czarna porzeczka i migdały. Uprawy kawy Yirgacheffe Etno Cafe znajdują się na wysokości 1750-2200 m n.p.m., a w przypadku upraw kawowych im wyżej tym lepiej! Taka wysokość nad poziomem morza gwarantuje wyrafinowany smak kawy, a cechą wyróżniającą są kwiatowe, owocowe oraz winne nuty w aromacie ziaren.

Wyśmienita kawa sprzedawana jest w ciekawym opakowaniu, które bardzo ładnie prezentuje się na półce i jest dostępne w dwóch wariantach: 250 i 1000g. Strunowe zamknięcie opakowania pozwala przechowywać kawę tak, aby nie traciła swojego aromatu. Po zmieleniu wystarczy zaparzyć kawę Yirgacheffe i delektować się smakiem małej czarnej o poranku i każdej innej porze dnia. Najlepiej smakuje zaparzona w ekspresie kolbowym, automatycznym lub w tradycyjnej kawiarce.

Zakup świeżo palonej kawy ziarnistej w sklepie Agosto.pl sprawni, że będziesz miał swoją własną małą kawiarnię w domowym zaciszu lub w biurze.

[Głosów:2    Średnia:3/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzym jest łańcuch typu redler?
Następny artykułJak uniknąć błędów wybierając rolety wewnętrzne?
Od 2007 roku zawodowo zajmuje się projektowaniem wnętrz. Przez ten czas nauczyłam się wielu fascynujących umiejętności. Blog jest moją prywatną oazą, na której dzielę się pomysłami na urządzenie własnego wnętrza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here