Specjaliści ostrzegają, że w naszym społeczeństwie średnie spożycie ryb wciąż utrzymuje się na alarmująco niskim poziomie. Do przyczyn tego problemu należą nawyki żywnościowe, brak wiedzy dotyczącej prawidłowego żywienia czy przeświadczenie o tym, że przygotowywanie ryby to czasochłonne zajęcie. Dlaczego warto jeść ryby i jak się za nie zabrać?
Korzyści z jedzenia ryb
Ryby należą do najcenniejszych produktów tworzących naszą dietę. Zdecydowana większość gatunków dostępnych w Polsce zawiera duże ilości białka i relatywnie mało tłuszczów, co czyni z nich idealny posiłek dla wszystkich dbających o linię. Dzięki wysokiej zawartości protein ryby są bardzo sycące i po ich spożyciu długo nie odczuwamy głodu, natomiast niska zawartość tłuszczu oznacza również niewielką kaloryczność. Na tym jednak zdecydowanie nie kończą się zalety płynące z ich spożywania. Ryby morskie, a zwłaszcza te poławiane w zimnych wodach (czyli na przykład w naszym Bałtyku) cechują się dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie ważnym składnikiem ludzkiej diety. Kwasy DHA i EPA z rodziny omega-3 są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, redukują ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, zmniejszają stany zapalne i biorą udział w wielu procesach naprawczych. Ich rola jest nie do przecenienia, a uzupełnienie ich z innych źródeł, np. roślinnych, jest niemal niemożliwe. Ponadto ryby to bogactwo minerałów i witamin – m.in. jodu, selenu czy koenzymu Q10. A poza tym odpowiednio przyrządzone świetnie smakują!
Jak się zabrać za ryby?
Jeśli do tej pory nie masz dużego doświadczenia w jedzeniu, a tym bardziej przyrządzaniu potraw z ryb, to może Ci się wydawać to dość skomplikowane. Jednak wcale tak nie musi być! Jeśli zależy Ci na świeżej rybie, to wybieraj całe okazy, a wykorzystując niedrogi skrobak do ryb, szybko pozbędziesz się uciążliwych łusek – to wcale nie musi być udręką! Dalsza obróbka również jest łatwa – rybę możesz pokroić w dzwonki, wyfiletować, a nawet przygotować w całości (należy jednak ją wypatroszyć). Później możesz ją usmażyć, upiec, położyć na grillu czy ugotować z niej zupę – wedle gustu i życzenia. Ryba jest naprawdę wdzięcznym i wszechstronnym surowcem kuchennym, który można wykorzystywać w różnych rodzajach potraw – na słono, kwaśno, słodko-kwaśno, ostro, łagodnie, nadają się także do spożywania w postaci zimnych sałatek, jak i gorących dań. W Wielkiej Brytanii fish & chips (ryba z frytkami) jest narodową potrawą, którą kupić można w praktycznie każdej restauracji.