Grillowanie to bardzo miły sposób na spędzanie czasu w gronie rodziny lub przyjaciół – ciepłe letnie niedziele szczególnie do tego zachęcają. Po doskonale spędzonym dniu nadchodzi jednak to, czego większość z nas wolałaby uniknąć – szorowanie zaschniętego sprzętu. Zdajesz sobie sprawę, że jego dokładne czyszczenie po każdym użyciu jest niezbędne, aby przez długi czas cieszyć się sprawnym grillem – z drugiej jednak strony szkoda Ci cennego czasu i sił? Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, aby ten proces był o wiele łatwiejszy i nie zniechęcał Cię do wspólnego grillowania.
Jak czyścić konkretne rodzaje grilla?
Odpowiedni sposób czyszczenia grilla uzależniony jest głównie od jego rodzaju – do każdego modelu należy podejść indywidualnie.
Jeżeli mamy do czynienia z grillem węglowym na samym początku należy wypalić wszystkie resztki jedzenia, które się na nim znajdują. Gdy ruszt jest jeszcze ciepły, ale nie gorący – co mogłoby doprowadzić do oparzenia – należy usunąć pozostałe zanieczyszczenia. W tym celu sprawdzi się szczotka ze stali nierdzewnej ze sztywnym włosem. Następnie ruszt warto umyć wodą z dodatkiem specjalnych preparatów czyszczących. Misy grilla nie powinno się zalewać wodą, jeżeli jeszcze znajduje się w nim żar, ponieważ mogłoby to doprowadzić do jej uszkodzenia.
Zanim zabierzemy się za czyszczenie grilla gazowego, należy upewnić się, czy jest odłączony od zasilania gazem. Następnie należy go rozłożyć na części – wyczyścić warto wszystkie pojedyncze elementy, na przykład tacę, do której spływa tłuszcz z potraw czy też części doprowadzające gaz. Najlepiej je starannie wyszorować z użyciem wody i specjalnych preparatów oraz wysuszyć. Raz na jakiś czas – na przykład raz w roku – warto zaimpregnować grill gazowy olejem w sprayu.
Grill elektryczne musi być wyczyszczony po każdym użytkowaniu – i to nie tylko z resztek jedzenia, ale też z warstwy tłuszczy, która zostaje na nim po obróbce potraw. Jeżeli o tym zapomnimy, przy kolejnym grillowaniu jedzeniu może towarzyszyć nieprzyjemny smak i zapach. Zabrudzenia najlepiej usuwać za pomocą delikatnego płynu i miękkiej ściereczki.
Środki do czyszczenia grilla
Szybkie i sprawne czyszczenia grilla jest możliwe jedynie za pomocą skutecznych środków czyszczących. Zwykła woda z płynem do mycia naczyń lub z octem nie okaże się wystarczająca. Chemia do czyszczenia grilla powinna być przystosowana do specjalnych zadań – na przykład do usuwania zaschniętego tłuszczu. Stawiając na produkty z profesjonalnej linii, przekonasz się, że ruszt może lśnić czystością bez poświęcania nadmiernego czasu i wysiłku na jego szorowanie.