Blaty drewniane cieszą się coraz większą popularnością w kuchni i łazience. Choć mogłyby się wydawać, że ten materiał nie lubi mokrych i wilgotnych przestrzeni, wystarczy wybrać tylko taką odmianę, która w takich warunkach sobie poradzi. Drewno jest szlachetnym, ekologicznym materiałem, który świetnie komponuje się niemal z każdym wystrojem wnętrza.
Drewniany blat w kuchni
Drewno jest materiałem wrażliwym na wysokie temperatury i wilgoć, a blaty kuchenne muszą to wszystko znosić, jeżeli znajdują się w kuchni. Blat trzeba zabezpieczyć specjalnymi powłokami ochronnymi, aby cieszyć się z jego użytkowania przez lata. Trzeba pamiętać, aby powierzchnię od czasu do czasu konserwować. Dzięki temu można będzie cieszyć się z jego atrakcyjnego wyglądu przez długie lata.
Dlaczego warto wybrać drewniany blat do kuchni? Ponieważ zawsze będzie modny, pasuje do każdego wystroju wnętrza, a przy tym jest naturalny i ekologiczny. Dużą zaletą drewnianych blatów jest również to, że można je wielokrotnie odnawiać. Wystarczy zaolejowaną powierzchnię przetrzeć papierem ściernym i pokryć nową warstwą oleju, aby odmienić wygląd blatu lub go po prostu odświeżyć. Warto podkreślić, że drewno jest materiałem łatwym w obróbce. Można uzyskać dowolny kształt, najlepiej pasujący do aranżacji czy miejsca dostępnego w kuchni.
Trzeba jednak mieć świadomość, że kuchenne blaty z drewna są nieodporne na plamienie, dlatego trzeba je zabezpieczać, aby na powierzchni nie powstały nieestetyczne odbarwienia. Zalecamy, aby wybrać drewno olejowane, a nie lakierowane. Pierwszy wariant jest znacznie bardziej odporny na wysokie temperatury.
Z jakiego drewna warto wykonać blat?
W związku z tym, że blat kuchenny jest często i intensywnie eksploatowany, trzeba wykorzystać do jego produkcji twardy, wytrzymały materiał. Dzięki temu nie uszkodzi się podczas uderzenia nożem czy talerzem. Drewno użyte do produkcji blatu musi być odporne na wilgotność, zalewanie wodą czy zmiany temperatury. Najlepiej w tej roli sprawdzają się dąb, jesion, orzech, akacja i buk. Można także wykonać blat do kuchni z drewna egzotycznego, np. bardzo dobrze sprawdza się tek, iroko, merbau, palisander czy mahoń.
Czy blat z drewna klejonego to dobry wybór?
Do produkcji blatów wykorzystywane jest lite, ale klejone drewno. Dzięki połączeniu mniejszych fragmentów, można uniknąć wypaczenia się powierzchni. Poza tym, wykorzystanie dużych desek byłoby zarówno trudne, jak i kosztowne. Nie trzeba mieć więc żadnych obaw przed zastosowaniem drewna klejonego do produkcji blatu kuchennego.
Więcej o blatach drewnianych znajdą Państwo tutaj – RustykalneUchwyty.pl
Zapraszamy do zapoznania się z wideo ułatwiającym dobór blatu do nóg: